Botrány Happy Valleyben

titel.JPG

A fehér elit Afrikában saját világot hozott létre, önálló szabályokkal. Így volt ez Kenyában is, ahol egy különös bűncselekmény borzolta a kedélyeket a második világháború első felében.

A szemerkélő esőben az autó fényszórói messze bevilágították az utat. Ekkor 1941 január 24 –ét mutattak a naptárak a kenyai felföldön. A két munkás, akik a teherautójukkal éppen Nairobi felé tartottak, furcsállták, hogy a szemközti gépkocsi, amelynek a fényeit érzékelték nem mozdul. Aztán észrevették, hogy az autó az árokban fekszik. A Buick motorja ki volt kapcsolva. Amikor a két munkás benézett az ablakán egy fehér egyenruhában lévő élettelen testet vettek észre sebbel a halántékán. A munkások értesítették a rendőrséget. Ekkor még úgy nézet ki, hogy baleset történt. Csak miután alapos helyszíni szemlére került sor és a holtestet a nairobi kórházba szállították terjedt el a gyarmaton a szenzációs hír: a halott Josslyn Hay, Errol 22. grófja, aki a királyi család köreihez is közel állt. A halálának oka egy .32-es kaliberű pisztolyból közvetlen közelről leadott lövés. Láthatóan meggyilkolták.

lord_errol_beginning-1.jpg

Az arisztokrata családból származó áldozat halálhíre még az anyaországban is nagy szenzációnak számított. Ugyanis ott is botrányt keltett és nem csak a halálával. Az hogy a gyarmatokon más erkölcsi felfogás volt érvényben köztudott volt. Így volt ez Happy Vallyben, a „Boldog Völgyben” is. Az itt élők külsőségekben egy kis Britanniát akartak létre hozni, tenisszel, golffal, bridge partikkal, szmokingos vacsorákkal. Ennek ellenére sajátos társaság gyűlt össze. Úttörők és kalandorok mellett gyakran költöztek a gyarmatokra olyanok is, akiknek az anyaországban sérült a hírnevük, vagy elvesztették a vagyonukat. Josslyn Hay ezek közé tartozott. Az ősei elvesztették birtokaikat és a családnak csak a jó hangzó rang maradt meg. Valamint Josslynak a jó kinézet. Ebből kijutott Idina Sackvillenek is a felső osztályok botrányhősnőjének. A második válása és Josslynnal való házassága olyan nagy port kavart, hogy a párnak Kenyába kellett költöznie, ahol Happy Valley ültetvényeseinek és telepeseink szabados társaságába hamar beolvadtak. Drog és szex partikról sugdolóztak az emberek.

happy.JPG

A házasságuk pár év múlva felbomlott, de a régi barátokkal ott folytatták az életstílusukat, ahol azt korábban abbahagyták. Időközben kitört a második világháború és Josslyn, aki megörökölte a grófi címet egyenruhába bújt és belépett a gyarmati hadseregbe. Tette ezt annak ellenére, hogy korábban a brit fasiszta unió tagja volt. Az európai elit ebben az időben a Muthaiga Country Clubban találkozott. Ennek a tagja volt egy idősebb arisztokrata Sir John (Jock) Henry Delves Broughton, aki ültetvényesként gazdagodott meg. De ez nem tartotta vissza a feleségét, hogy elhagyja. 1940 novemberében Broughton meglepte Happy Valley lakosait, amikor nála 30 évvel fiatalabb asszonnyal tért vissza Dél Afrikából. Diana azonban beleszeretett Josslynba. És az érzés kölcsönös volt. Broughton a házassági szerződésében megengedte Dianának, hogy ha egy fiatalabb férfiba beleszeret, elhagyhatja. Amikor Josslyn és Diana kapcsolatára fényderült az angol sportszerűség szabályai szerint félre állt. Még a gyilkosság estéjén is sok sikert kívánt a szerelmes párnak. Mikor Broughton visszavonult Josslyn és Diana táncolni ment. Ez után a férfi haza vitte barátnőjét, majd ő is elindult hazafelé. De soha se érkezett meg.

800px-kenya_colony_nairobi_the_muthaiga_club_exterior_loc_matpc_00380.jpg

Hogy ebben milyen szerepe volt Broughtonnak nem teljesen tisztázott. Minden esetre a nyomok hozzá vezettek. Le is tartóztatták és vádat is emeltek ellene. De a jó védelemnek, vagy a hanyag rendőrségi munkának köszönhetően felmentették. Egy év múlva eladta ültetvényét és Angliába költözött. Hazaérkezése után pár nappal egy liverpooli hotelben öngyilkos lett. Alapos vizsgálatok később bebizonyították, hogy valószínüleg Broughton volt a gyilkos.