Két holttest az almafa alatt

the_site_in_new_brunswick_n_j_where_the_bodies_of_the_rev_edward_hall_and_mrs_eleanor_mills_were_found_after_they_were_murdered.jpg

Több mint száz évvel ezelőtt egy lelkész egy kórus énekesnővel végzetes szerelmi afférba keveredett. Ez a kapcsolat mindkettőjük számára halállal végződött.

Somerset, New Jersey. Egy ifjú pár egy elhagyatott farmon, olyan helyzetben találja magát, amit sohasem felejtenek el. Zöldellő almafa alatt, két holttestet fedeztek fel. Egy férfit fekete öltönyben mellette pedig egy nőt. Intim testhelyzetben voltak. A két test egymást érintve feküdt arccal felfelé. A korabeli újságok szenzációként tálalták az esetet: „Két holtest a farmon! Kik Lehetnek ők? Miért haltak meg? Öngyilkosság, vagy szörnyű bűntett?” Így kezdődött a történet, amely Amerika „True Crime” mozgalmát mind a mai napig foglalkoztatja. Halál, tele rejtelmekkel, brutalitással, szenvedéllyel és zűrzavarral.

1922_edward_hall_eleanor_mills.jpg

A halott férfi Edward Hall 41 éves ismert lelkész, akinek gazdag felesége volt. A nő Eleanor Reinhard Mills, 34 éves munkásnő, aki egy művésszel élt házasságban. Nem mellesleg pedig, háromszor egy héten Hall lelkész templomi kórusában énekelt. Tény: a két áldozat ismerte egymást. Mégis mindenki azt kérdezi: hogyan kerültek az almafa alá, ilyen intim helyzetben? Egyáltalán mit kerestek a farmon?

Különös viszonyban voltak? Titkos szerelmi kapcsolat volt közöttük? Ha igen, akkor ez nagy botrány! Az újságok tele voltak találgatásokkal. A rendőrség megállapította kegyetlen bűnesettel állunk szemben. Hallt fejbe lőtték. Millsben három golyót találtak. A koponyájában is volt lövedék. A tarkóján hatalmas seb tátongott. A testek elhelyezkedése is kérdéseket vetett fel. Készakarva helyezték így őket? Azért a farmra hozták a testüket, mert titokban itt találkoztak, vagy ez csak megtévesztés? Az újságok meg írták, a holttestek között összetépett szerelmes levelet találtak. Mi állt benne? A lelkész lábánál megtalálták a névjegy kártyáját. Mit jelenthet ez? A lelkész megbecsült tagja volt gyülekezetének, aki szerette feleségét, akit sohase csalt volna meg. Vagy mégis?

Hamar a rendőrség látókörébe kerület az áldozatok házaspárjai. A lelkész bosszúálló felsége volt a felbujtó, aki a fivérét és unokatestvérét bízta meg a gyilkossággal? Esetleg a megcsalt férj, Mills hitvese? A rendőrség a nap 24 órájában csak az esettel foglalkozott. Megállapították a gyilkosságot a holttestek megtalálása előtti napon követték el. Úgy tűnt a farm volt a gyilkosság helyszíne. Idegen vérnyomokat találtak a fűben. Valaki rajta kapta őket a titkos randevújukon. Ki tudott erről? Ki követte őket? A gyanúsítottak alibijeivel is sok baj volt. Az igazságügyi orvostan is gyermekcipőben járt még. Nem volt DNS teszt. Az ujjlenyomatok megállapítása sem volt 100 %-os. A szemtanúk voltak a legfontosabbak. Itt is sok gond volt. A farm tulajdonos nője egy sertéstenyésztő volt. Az állította, hogy a gyilkosság időpontjában látta a lelkész özvegyének rokonait a farmon. De a vallomása tele volt ellenmondásokkal. Az ügyvédek csak „őrült disznó asszonynak” hívták. Más „mindentudók” is jelentkeztek. Magándetektívek és újságírók gördítették a sztorit tovább. Volt, aki azt állította, a lelkésznek volt egy másik szeretője és ő volt a tettes. A történetek egyre vadabbak lettek.

daily-news.jpg

1926-ban, négy évvel később az özvegy, a fivére és az unokatestvére állt a bíróság elé. Az unokatestvért hamar felmentették. Halls özvegyét sokan bűnösnek találták. Még a fogadóirodák sem adtak sokat ártatlanságára. Gyanús volt, mert túl magabiztosnak tűnt és profitálhatott férje halálából. Mégis bizonyíték hiányában őt és fivérét felmentették. Az újságok ezek után ismét azt kérdezték: akkor ki volt a gyilkos?  Volt, aki isteni ítéletről beszélt. Így bűnhődött a lelkész hűtlensége miatt. Az eset mind a mai napig megoldatlan.