Hogyan tudtak a nácik a második világháború után eltűnni?

2e754897-8812-41ef-90a9-17a4ff8515f8_w1200_r1_77_fpx42_fpy70.jpg

Számos nemzeti szocialista háborús bűnösnek a menedékhelye a második világháború után a tengerentúlon volt. Legyen szó bár Josef Mengeléről az auschwitzi haláltábor orvosáról, Erich Pribke SS-Hauptstrumfühereről, vagy Klaus Barbieról a lyoni hóhérról. Ők és még sok társuk az Atlanti óceán túloldalára menekültek a felelősség vonás elől. Kilencven százalékuk becslések szerint Itálián át menekült. Ők az úgynevezett „patkány utat” választották, ami Németországból az Alpok hágóin át vezetett Olaszországba. Itt az embercsempészek jó üzletet csináltak. Az első megállóhely Dél Tirol volt. Ott tudtak a menekülők hamis papírokhoz jutni.

kq_big_5357811.jpg

Úgy, mint Josef Mengele. Ő a háború befejezése után egyszerű katonának adta ki magát és egy bajor parasztgazdaságban dolgozott, mint cseléd. 1949-ben innen menekült Dél Tirolba, és ott, mint Helmut Gregor dél tiroli SS tag kapott hamis igazolványt. Dél Tirol ebben az időben államjogilag egy senki földje volt. Az itt született népi németek állampolgárság nélkülinek számítottak és mint ilynek a Nemzetközi Vöröskereszttől kaptak utazási papírokat. Így kapott Mengele is útlevelet mikor tovább utazott Genovába. Aztán innen ment tovább Buenos Airesbe. De a menekülőket segítette a katolikus egyház is.

professor-graciela-nabel-de-jinich-c-director-of-the-holocaust-museum-in.jpg

Sok menekült, aki nem akarta a valós identitását nyilvánosságra hozni az egyháztól kapott ajánló levelet a Vöröskereszt számára. Ennek segítségével sokan jutottak úti okmányokhoz. A horvát ferences szerzetes Krunoslav Draganovic és az osztrák pap Alois Hudal tudatosan szereztek hamis papírokat keresett náci tisztek részére. Ők az egyházban a kommunizmus elleni harc eszközét látták és ezért segítettek náci háborús bűnösöknek. Adolf Eichmann így tudott egy kolostorban elbújni, míg a menekülését megszervezték számára. Már 1947-ben az USA felfedezte ezt a menekülési utat, de a saját céljaira használta. Érdekükben állt a nácik tudását a kommunizmus elleni harcban felhasználni. Így szervezték meg Klaus Barbie lyoni Gestapo főnök menekülését Bolíviába. Egyes háborús bűnösöket, mint Eichmann, vagy Barbie később elfogták, de például Mengele nyugodtan tudott élni az új hazájában Dél Amerikában. Mivel hamis papírokkal utaztak, ma is nehéz megbecsülni hányan menekültek el a „patkány útvonalon”: