Waldorf Astoria

letoltes_3.jpg

New York leghíresebb szállodája egy családi viszályból született. Hírnevének a Titanic katasztrófája épp úgy nem tudott ártani, mint Empire State Building építése miatti átköltözés.

 Árnyékban kell élnie! A dinasztia annak az ágának, amely arra vetemedett, hogy a valódi Astoroknak tartsa magát. Tizenhárom emelet elég lesz, hogy beárnyékolja a nagynéni és fiának IV. John Jacob Astor házát. Ez járt William Waldorf Astor fejében, amikor az Ötödik sugárút és a 33. utca sarkán álló házát lebontatta, hogy a város legelegánsabb hotelét felépítesse. A szállodának mindenek előtt magasnak kell lennie. A viszály azért keletkezett, mert a nagynéni Caroline Webster Schermerhorn Astor és hitvese William Backhouse Astor, Jr. a new yorki bálok és szalonok koronázatlan királyának címére törtek, a nagynéni ráadásul az Astor Klán First Ladyének tartotta magát. Ezt még a vizitkártyáján is kifejezésre jutatta, amire az nyomtatta „Mrs Astor” ezzel beárnyékolva Mary Dahlgren Paul, a családfő William Waldorf Astor feleségének hírnevét, akit egyedül a „Mrs Astror” megszólítás megilletett. Ezt a férj nem hagyhatta és beszállt a „kártyák háborújába” és feleségének vizitkártyájára szintén a „Mrs Astor” megszólítást nyomtatta. Az egész new yorki társasági élet a viszályról beszélt. Az Astorok a new yorki sajtó legkedveltebb témáihoz tartoztak a 19. század végén. Nem véletlenül. A metropolisz öt százaléka a tulajdonuk volt. Már az apa és a nagyapa arról vitatkozott, hogy miképp támogassák Lincoln unionista csapatait a polgárháborúban, és ez hogyan hat az üzletre. Az elsőszülöttség mindig fontos kérdés volt, és most is csak erősítette a viszályt. Ennek ellenére az Astorok jól megéltek abból a vagyonból, amit a dinasztiaalapító Johann Jacob 1848 március 29-i halálakor, mint Amerika leggazdagabb embere rájuk hagyott.

Johann Jacob egy hentes fia volt. Egy tizenkét gyermekes család hatodik gyerekeként jött világra a németországi Walldorf településen. Félárvaként nőtt fel, de úgy tartotta az élet többet tartogat számára, mint a disznók visítása, amikor levágják őket, vagy az atyai pofonok, amit a vendéglőből részegen hazatérő apja osztott ki gyermekeinek. Hhamar felismerte, hogy a jövő nem sok jót hozhat neki a 900 lakosú Walldorfban. Idősebb bátyjai utat mutattak. Georg Londonba, Heinrich New Yorkban próbált szerencsét, mint hentes. Leveleikben a szegényes küszködésüket a korlátlan lehetőségként mutatták be. Johann Jacob számára ezekből az tűnt ki, hogy szorgalommal és kitartással messzire lehet jutni. 1779-ben, amikor utazását megkezdte ez az elgondolás lett vezérlő csillaga. Ez járt a fejében, amikor bátyja Londonban segített neki, csakúgy mint 1783-ban, amikor a  „North Carolina” nevű hajó fedélzetére lépett és elindult Amerika felé. Csomagja kevés volt, de tanácsokból annál több. Egy szőrmekereskedő azt ajánlotta, hogy kereskedjen állatbőrökkel, amiket a bennszülöttektől olcsón meg lehet venni. New York volt az úti célja, ahol sütőipari termékekkel kezdte a kereskedést, majd 1802-ben kapcsolódott be a szőrmekereskedelembe. Számos utazást tett nyugatra és északra, ahol alkoholért, olcsó ékszerekért és szövetért vásárolt szőrméket és bőröket az őslakosoktól. Az amerikai piac mellett árukat szállított Londonba és Kínába. A hajói nagy fehér zászlóval rajta „A” betűvel közlekedtek és Kínából visszaúton teát, porcelánt és ópiumot szállítottak. A tetemes hasznát Johann Jacob New Yorkban telekvásárlásra fordította, mert hitt benne, hogy a városa növekedni fog. 1834-ben az „Astor House” megéptítette első luxus szállodáját 300 szobával, mogyorófa borítással és 17 fürdővel, bennük ingyen szappannal. Az alkalmazottak gondoskodtak a vendégek ruháiról és cipőiről. Szolgáltatások, mint borbélyok és szabók a földszinten béreltek maguknak helyet.  Johann Jacob előszeretettel vásárolt saroktelkeket és az ingatlanjait gyakran bérbe adta.

1893 március 24-én nyitotta meg William Waldorf Astor a Hotel »Waldorfot«. 400 minden luxussal felszerelt szobával, antik bútorokkal, szobaszervizzel és a kor csodájával, az elektromos árammal. Minden lakosztályhoz külön fürdőszoba tartozott. Hatalmas bártermével a new yorki High Society-t szolgálta, na meg a szállóvendégeket. A kísérő nélküli hölgyekre is gondoltak, őnekik partnert biztosítottak. Négy évvel a »Waldorf« megnyitása után jött az »Astoria«. A legenda szerint John Jacob egy marhaistállót akart építeni, hogy a »Waldorf«  vendégeit elkergesse. De észhez térítették és egy 17 emeletes komplexumot, négy emelettel magasabb épületet húzott fel, mint Williamé volt. 1897-től a szálló már vendégeket is fogadott» Astoria« néven. A két rokon elásta a csatabárdot és a két épület összekötötte egy 100 méter hosszú folyosóval. A »Peacock Alley« olyanak tűnt, mint egy promenád, ahol a társadalom elitje mutathatta meg magát. 1912-ben tragédia rázta meg a családot. IV. John Jacob Astor a Titanic leghíresebb áldozata lett. A terhes felesége Madeleine túlélte a katasztrófát. Az örökség az első házasságból született fiára, Vincentre szállt, aki bezártatta a Waldorf Astoriát, hogy az Empire State Buildingnek helyet csináljanak. A nagy gazdasági világválság idején építettek egy új Waldorf Astoriát. A szálló 1931 október elsején nyílt meg a »301 Park Avenue« -n. 42 emeletével, 1000 szobával a kora legnagyobb szállodája lett. Art-Deco stílusával történelmet írt. A két tornya, amely a 28. emelettől a 42-ig tart, gyakorlatilag hotel a hotelban. 500 apartmant tartalmaz, ahol a lakók hosszabb ideig is élhetnek. A szálloda egyik híressége a Waldorf saláta, amelyet a hotel egykori séfje Oscar Tschirky talált ki. Az MGM stúdió itt forgatta az első filmgyáron kívül készült filmjét 1945-ben. Nyikita Hruscsov 1959-ben itt szorult be a liftbe, egy technikai malőr miatt. Franklin D. Roosevelt titkos utazásai idején használta a szálloda saját peronját a Grand Central Station pályaudvaron, amelyet alagút kötött össze a hotellal. Minden amerikai elnök hátrahagyott valami emléket. John F. Kennedy például egy hintaszéket. A Muppet Show-t is megihlette a patinás szálló, amelyben Waldorf és barátja Statler egy páholyban ülve mindig valamit hozzáfűznek az előadáshoz. Waldorf feleségét egyébként Astoriának hívják. A szállodának mind a mai napig klasszikus hangulata van. A hotelt 1972-ben a Hilton család vásárolta meg, 2014-ben pedig egy kínai biztosító társaság ajánlott érte 1,95 milliárd dollárt.