Az ISIS tadzsik harcosa

pic1_17.JPG

 A Moszkva melletti terrorakció ráirányította a figyelmet az ISIS az egykori szovjet közép ázsiai térségre gyakorolt hatására Ebben jelentős szerepet töltött be egy tadzsik, aki az ISIS hadügyminisztere lett. 

Dusambe, az egykori szovjet tagköztársaság Tádzsikisztán fővárosa. 2015 április 23-án Gulmorod Halimov ezredes a terrorelhárító speciális egység parancsnoka nem jelent meg a belügyminiszternél egy megbeszélésen. Már három napja nem látta senki. A mobiltelefonja ki volt kapcsolva. A felesége egy telefonbeszélgetés során azt mondta férje egy másik nővel él együtt. Azt gondolja, hogy bevetésen van, többet nem tudott. A hír, mint egy futótűz, olyan gyorsan terjedt el. Az Antiterrorista egység magas rangú parancsnoka, az elnök családjának bizalmasa egyszerűen eltűnt. Átállt az ellenséghez és a hegyekben bujkál? Összeveszett az elnök fiával és kivégezték? Független újságírók elkezdtek utánajárni a dolognak. Az apja nem tudott semmit fia tartózkodási helyéről. A katonaság ment ki hozzá és kérdéseket tettek fel neki, de nem tudott segítetni. Hetek teltek el anélkül, hogy az eltűnt tiszt életjelet adott volna magáról. Aztán végre jelentkezett. Videó üzenetben, amelyben kutyáknak nevezte az elnököt és minisztereit, bejelentette, hogy eljött a kalifátus ideje és be kell vezetni a saríja törvényeket. Halimov oroszul beszélt és az egykori Szovjetunió összes muzulmánjához szólt, Közép Ázsiában és Oroszországban élőkhöz. A hírek szerint Halimov hat másik személlyel együtt Moszkvába repült, onnan Törökországba folytatta az útját, ahonnan Szíriába távozott. Az üzenete alapján fel sem merült, hogy elrabolták volna, biztosra volt vehető, hogy saját elhatározásából dezertált. Harcos elszánt katonaként ismerték egykori társai.

pic2_13.JPG

Ez az esemény rávilágított Tádzsikisztán különös helyzetére. Abban az országban, ahol a volt szovjet vezetők elutasították a radikális iszlám irányzatokat egy magas rangú katonatisztből hirtelen dzsihadista lett. De hogyan fordulhatott ez elő? Az 1975-ben született Halimov a legjobb katonai kiképzést kapta. A tadzsik elnöki gárdában szolgált, aztán a tadzsik különleges erőkhöz (a tadzsik OMOMON-hoz) került, amely a belügyminisztérium irányítása alatt működött. Csendes magába zárkózó emberként ismerték. Komoly volt és megbízhatónak tűnt. Orosz speciális egységnél járt továbbképzésen, utána felvették a tadzsik rendőrtiszti főiskolára. Itt őrnagyként végzett. Ezután az Egyesült Államokban a hírhedt Balckwater cég kiképzőbázisán mélyítette el a tudását. Innen visszatérve a tadzsik különleges erők kiképzéséért felelt, majd ezredesként a terrorelhárító egység parancsnokává nevezték ki. Úgy tűnt, példa értékű katonává vált. A mesterlövészként kezdő katona, mindenben jól teljesített. Senki sem gondolta róla, hogy egy nap az iszlám szent harcosává válik. Pedig voltak rá utaló jelek. Barátnője úgy emlékezett fokozatosan fordult az iszlám felé.

594374_1499161248_b.jpg

Az, hogy hogyan jutott idáig Tádzsikisztánt kell jobban megismerni. Ez a közép ázsiai állam mindig is muszlim volt. A szovjet éra idején ugyan nem volt ajánlatos ezt megvallani, de azért a hagyomány tovább élt. A Szovjetunió összeomlása után sokan visszatértek a hitükhöz. Ma a lakosság 80%-a gyakorló muszlimnak vallja magát. Halimov úgy érezte, hogy a tadzsik vezetés élén az élete végéig a megválasztott elnökkel Emomali Rahmonnal elnyomja a muszlim lakosságot. Például meg akarta tiltani a muszlim nőknek a fejkendő viselését, azért mert az úgy mond, nem tartozik a hagyományos tadzsik viselethez. A férfiaknak pedig a borotválkozást akarták elő írni, hogy így vegyék el a kedvet a szakállviseléstől. Halimov Szíriában az Iszlám Államhoz csatlakozott. Nem volt egyedül. Az egykori szovjet Közép Ázsiából sokan tettek így. Különösen sokan szimpatizáltak az ISIS-el Tádzsikisztánban. De főleg nem is annyira az itt élők, hanem az Oroszországban vendégmunkáként dolgozók. A tadzsikok ugyanis szegények ezért kénytelenek Oroszországban, elsősorban Moszkvában munkát keresni maguknak. Itt a legrosszabb munkákra alkalmazzák őket és gyakran megvetően bánnak velük az oroszok. Otthon sem jobb a helyzet. Az elnök diktátorként irányítja az országot, kemény személyi kultusszal. Bár igyekszik jó kapcsolatot ápolni az muzulmán államokkal, még Mekkába is elzarándokolt, de ez csak a látszat. A tadzsik nép elnyomás alatt él. A tadzsikok álmaiban az Iszlám Állam, mint a kommunizmus annak idején egy jobb életet kínál, a mostaninál. Legalább is az ISIS erről akarja meggyőzni első sorban a fiatalokat.

takijistan-8jun15.jpg

Az Iszlám Állam vezetője Abu Bakr al-Bagdadi Halimovot az Iszlám Állam hadügyminiszterének nevezte ki. Az egykori ezredes magával vitte Szíriába a második feleségét, aki 2016-ban tűnt el gyermekeivel együtt, hogy aztán a Közel Keleten tűnjön fel. A második felesége egyébként a tadzsik vámhivatal szóvivője volt korábban. Halimov otthon maradt rokonai közül többet is megöltek a hatóságok. Azzal gyanúsították őket, hogy terror szervezet tagjai és Afganisztánba akartak menekülni. Egy börtön lázadás idején 32 rabot öltek, meg, akik fellázadtak. A tadzsik hatóságok azt állították az egész mögött az ISIS áll. Közöttük volt Halimov első házasságából született fia is, akit tíz évre ítéltek azzal a gyanúval, hogy apjához akart csatlakozni. Az anyja nem láthatta a fia holtestét. A hozzátartozók nélkül temették el. Halimov maga állítólag akkor halt meg, amikor 2017 szeptember 18-án az orosz légierő csapást mért az ISIS állásaira.

De ezzel nem ért véget az ISIS tadzsikok által viselt harca. 2018 július 29-én négy nyugati biciklis turistát végeztek ki Tádzsikisztánban. Két amerikai egy holland és egy svájci állampolgárról volt szó. Négy merénylőt a rendőrség megölt, az ötödiket pedig börtönbe zárták, ahol rövidesen elhalálozott. Ez volt az ISIS első közép ázsiai terror akciója a volt Szovjetunióban. Egyébként a tadzsikok egy része úgy tartja Halimov nem halt meg, hanem Afganisztánban bujkál és várja, hogy hazatérjen.