Aki gyorsabban lőtt, mint az árnyéka

bk1a.jpg

 „Billy a kölyök” rendkívül jól bánt a colttal. Megtanult két kézzel lőni és így jobban tudta használni a pisztolyát, mint bárki a vadnyugaton.  Legendává vált, de a végén olyanokat lőtt le, akiket nem kellett volna.

 Lincoln City, Új Mexikó. 1878 április elseje. Késő este. Hangtalanul osont be hat férfi a városba. A sötét főutcán haladtak a város központja felé. Egy vályogfal mögött fedezékbe húzódtak. Innen biztonságosan meg tudják figyelni az utcát, anélkül, hogy észrevennék őket. A férfiak felosztották egymás között a területet. Betárazták puskáikat és pisztolyaikat. Maszkot húztak az arcukra és vártak. Egyikük alig tizennyolc éves volt, vékony és kicsi. A kezei és a lábai, akár egy lányé. Ennek ellenére a megyében mindenki ismeri, mert gyorsabban ránt fegyvert, mint ellenfelei. Valamint azért, mert már megszökött a börtönből. A neve: Billy a kölyök. A megye sheriffjének William Bradynak - bár még nem tudja - ez az utolsó estéje.

Mélyen délnyugaton egy törvény létezik: „Code of the West”. Ne érdeklődj senkinek a múltjáról. Ezt mintha Billynek találták volna ki. Ő egy csavargó gyökerek nélkül. Múltjában csak eltüntetett nyomok vannak, valamint legendák. Állítólag 21 embert ölt meg, hivatalosan csak négyet. Sem a születési helyes, sem születési dátuma nem tisztázott. Valaki szerint 1859-ben született New Yorkban, vagy talán valahol Indiana államban. A sírja is három helyen található. Feltételezések vannak arról, hogy lelövése után még évtizedekig élt, valamint arról, hogy más helyen ölték meg. Sokszor rácsok mögé került, de mindig megszökött, mert a törvényenkívüliek között sok barátja volt. De a becsületes polgárok között is.  

Hajnalban esni kezdett. A város felébredt. Nem sokkal később a lovak patái és a kocsik kerekei sártengerré változtatták az utca. Akinek nem kellett feltétlenül kimennie, inkább otthon maradt. Három férfi a hatból fedezék mögül figyelte ki jön és megy.

bk1.JPG

Amit tudni lehet Billy anyja ír volt. Egyedül nevelte fel fiát fiú testvérével együtt New Yorkban. A jobb megélhetés miatt mind hárman nyugatra költöztek. Kansason és Arizonán át Új Mexikó határvidékére. Anyja hamar meghalt tüdőbajban. Volt egy mostoha apja, aki nyugtra költözés közben lelépett. Billy csak immel ámmal járt iskolába, mégis folyékonyan beszélt spanyolul. Ezért vannak történészek, akik szerint hispáno származású volt. A neve? Kérdéses. Csak Willam Bonneynak hívták. Talán vérszerinti apja után? Vagy Henry Antrim, anyja második férje miatt? Vagy Henry McCarty, anyja volt ugyanis McCarty. Egy biztos mindenki Billy a kölyöknek hívta, mert fiatal volt és jól bánt a pisztollyal. Úgy gyakorolt lőni, hogy feldobott egy bádog kannát és míg leesett a földre hat lyukat lőtt bele. A fiatalsága és testfelépítése miatt kellett mindkét kezével megtanulnia lőni.

Már kilenc óra is elmúlt. A távolban öt alak tűnt fel. Mindegyikük mellén ezüst csillag. Brady sheriff és helyettesei. A fal mögött a férfiak készenlétbe helyezték puskáikat. A sheriff és helyettesei átkeltek az úton és bementek a bírósági épületbe.

William Brady. Lincoln megye első választott sheriffje. Akárcsak Billy ír volt, de itt véget is ér a hasonlóság. Brady ugyanis az ellenség oldalán állt. 1878-ban a megye hatalmi harcok miatt megosztott volt. Marhákról, pénzről és hatalomról volt szó. A marhatartók és kereskedők két csoportja állt szemben egymással és próbálta egymást megsemmisíteni. A régiek Lawrence Murphy és James Dolan vezetésével állt szemben egy angollal és embereivel. Az évekig tartó küzdelem Lincoln megyei háború, vagy másképpen marhaháború néven vonult be a történelembe. Pontosan a dömping áron a hadseregnek szállítandó marhahúsról volt szó, valamint lovak és marhák elrablásáról. A legerősebb monopóliumra tehetett szert, ami nem volt mindig legális. A törvényt pedig a sheriff képviselte, akiről mindenki tudta, hogy Dolan és Murphy zsebében van.      

A másik oldalon John Tunstall, az angol állt, aki a régiek monopóliumát meg akarta törni. Ő cowboyokat bérelt fel, akik előbb lőttek, mint kérdeztek volna. Az egyikük Billy a kölyök volt. Ő sokévi csavargás után szinte otthonra lelt Tunstall mellett. Jó fizetés, meleg étel és olyan emberek, mint ő. Tunstall emberei „szabályzóknak” hívták magukat, mert jogot akartak szolgáltatni ott, ahol Brady sheriff korruptsága ezt nem tette lehetővé. A jogszolgáltatás számukra a Winchester és a Colt jelentette. 1865 az amerikai polgárháború után sok fegyver került az amerikai vidékre. Egyszerűek voltak, amelyeket mindenki tudott használni. Olyanok is, akik nem rendelkeztek hatalommal.

bk23.JPG

Brady és emberi a bíróságon gyorsan elintézték az ügyüket. Hamar ismét megjelentek az ajtóban. A fedezékben lévő hat férfi célzásra emelték puskájukat. Főnökükre, John Tunstallra gondoltak, akit pár hete lőttek le Brady emberei. Tunstall egyedül volt, mert emberei éppen egy átkozott pulykát akartak befogni.

Ebben az időben nem lehetett megjósolni ki nyeri a háborút. Utóbbi időkig Tunstall azt állította ő lesz a győztes. Megbízott egy ügyvédet Alexander McSweent, hogy a régiek ellen fellépjen. Publikussá akarta tenni, hogy telepes földeket adnak el, amelyek nem az övék. Embereket félemlítenek meg, ha ez ellen felszólalni merészelnek. Lincoln megye rettegésben élt.

Brady előre engedte embereit. Egy asszonnyal fecsegett, aki épen házából lépett ki. Végre elköszönt, majd emberei után sietett. Ebben a pillanatban lövések dördültek a fal mögül. A sheriff térdre rogyott. Megpróbált felállni és viszonozni a tüzet. De újabb puskatűz zúdult rá. Oldalra esett.  Tizenkét golyó fúródott belé. Rögtön meghalt.

Egy régi szabály a vadnyugaton. Figyelmeztesd az ellenfeledet, ha rá lősz. A hátulról lövöd le, jobb ha eltűnsz. Különben kivetett leszel, míg le nem vadásznak. Ez történt Billy a kölyökkel is.

Egyik sheriff helyettes megsérült. Üvöltve feküdt a földön. A szalonból jött ki valaki, hogy kihúzza a tűzvonalból. Akkor ölte meg egy másik golyó a kiáltozó seriff helyettest. Egy pillanatig csönd volt, majd a fal mögül felugrott egy fiatal, lányos cowboy és Brady holtestéhez futott. Mindenki ismerte a városban. Billy a kölyök volt. A sheriffnél levő elfogatóparancsot kereste. Ekkor találta el Matthews seriff helyettes golyója. Ő az ivóban keresett menedéket. Billyt a combján találták el. Otthagyta a sheriff holttestét és menekült. De már felismerték. Mindenki tudta Lincoln Cityben ki áll a lövöldözés mögött.

Brady halála után fokozódott a marhaháború. Tunstall csoportot végleg ki kellett iktatni. Az, hogy mennyire meggyengült a „szabályzók” csoportja jó mutatta a végjáték, amikor is Alexander McSween házában barikádozták el magukat.Dolan jó kapcsolatban volt a hadsereggel és a támogatásukat kérte. Katonák vették körül az ügyvéd házát. Senkinek nem volt szabad megmenekülnie, különösen nem Billynek. Hatalmas lövöldözés alakult ki. Billyék végül kitörtek és sikerült Billynek megszöknie. McSweent, aki megadta magát viszont lelőtték.

bk1ab.jpg

A marhaháború híre a messzi Washingtonba is eljutott. A kormányzót leváltották és Lewis Wallacet nevezték ki helyére. Az egykori tábornok rendet akart. És itt jött Billy ismét a képbe. Levelet írt a kormányzónak és üzletet ajánlott. Elmondja mi állt a marhaháború hátterében a szabadságért fejébe. Wallace látszólag belement az alkuba. De nem tartotta be ígéretét. 500 dollár fejpénzt tűzött ki a fejére. Ismét egy sheriff került a középpontba: Pat Garrett. Ő az új sheriff Lincoln megyében. Trófeát akart.

Fort Sumner. 1881 július 14. Billy egyik barátjánál alszik. Éjjel neszt hall, felkel megnézni mi az. Benyit barátja szobájába, ahol Pat Garett várja. Barátja megpróbálja figyelmeztetni, de már késő. Garett lőtt és Billy holtan esik össze.