Kilenc lövés a Linden drive-on

siegel.JPG

 1947 június 20-án ért véget Ben Siegel a híres maffia főnök erőszakos élete. Lelőtték. A tetteseket mind a mai napig nem azonosították.

Az első találkozó pontos időpontját nem jegyezték fel. De 1943-ban vagy 1944-ben találkozott Ben Siegel az élete legnagyobb – és egyben a legutolsó – szerelmével. Először Virginia Hillt a források szerint New Yorkban egy szálloda előcsarnokában látta meg. Sigelnek itt találkozója volt a szindikátus vezetőjével Frank Costelloval.  Ez azért érdekes, mert Hill már 1938-ban filmes karrierben reménykedve fivérével Chickkel Chicagóból Los Angelesbe költözött. A vörös hajú, igéző szürke szemű attraktív testalkatú Virginia tíz évvel volt fiatalabb, mint Siegel. Mint, ahogy Bugsy, úgy ő is keserű szegénységben nőtt fel, egy tíz gyermekes család gyermekeként az alabamai iparvárosban, Bessemerben. Az apja alkoholista, nőcsábász volt, aki ha családjánál feltűnt, akkor erőszakossá vált. Azért, hogy édesanyját megvédje a hétéves Virginia egyszer vasedénnyel esett neki apjának.

A legfontosabb lecke az életében az volt, hogy ne bízzon a férfiakban és a saját lábán meg tudjon állni. Így élt, amikor 17 évesen megérkezett Chicagóba. Az 1934-es világkiállításon kapott munkát, mint pincérnő. Néhány forrás prostitúcióról is beszél. De hamar megtalálta az utat a hatalomhoz és a pénzhez. Virginia talált egy támogatót Joe Epsteint -  Al Capone üzlettársát. Szeretője lett. De, mint gengszterszerető a szindikátus munkájába is bekapcsolódott. Chicago, New York, Florida és Kalifornia között „bag woman”, vagy másképpen  csomagfutárként hozta vitte a fogadási pénzeket egy nagy táskában. Hill maga is fogadott, vagy az öccsének adta a tippeket a fogadáshoz, amivel több ezer dollárt nyertek. Hill élvezte ezt az életet. Cadillac kabrióval járt, tele volt ékszerekkel, és nerc bundával. Nagy cipő gyűjteménye is volt. Epsteinhez volt kötve, de a kapcsolatukban nem volt szó féltékenységről. Ugyanolyan szabadosan kezelte a pénzügyeket, mint a kapcsolatait. Amikor Siegelt megismerte egy Joe Adonis nevű gengszterrel volt kapcsolata. Bugsy haverjai már bandaháborútól tartottak, amikor viszony kezdődött kettejük között. Adonist viszont nem érdekelte annyira ez a kapcsolat, Virginia ugyan szép, de szerelmes nem volt belé. Siegel számára viszont fontos volt ez a kapcsolat, amely az amúgy is bonyolult életét káoszba taszította. Virginia két kézzel szórta a pénzt, vad partikat tartott. Siegel hamar féltékeny lett rá. Hill elmenekült és George Raftnál, Siegel haverjánál keresett menedéket. Ennek ellenére Ben és Virginia nem tudott elszakadni egymástól. Mind a ketten egy polgári életmódról álmodtak, újságokat, könyveket olvastak, képezték magukat. Úgy éltek, mint Mildred Cram novellájában a „Forever”-ben. A történet egy párról szól, akiknek a kapcsolata halálra van ítélve. Ennek ellenére örök hűséget esküsznek egymásnak, és reménykednek a szerencse eljövetelében. Siegel belebolondult Virginiába, mígnem a türelmes Esther a felesége beadta a válópert. A házasságnak 1946-ban lett vége. Siegel nagyvonalú volt és feleségével és a családjával megmaradt a jó viszony. De a kaszinója miatt az adóságai már a nyakáig értek. Virginia a költekezésével nem volt segítségére. Mindig beleszólt a kaszinó berendezkedésébe. Emellett Las Vegas száraz és forró klímája nem tett jót neki. Allergiás volt és mindig veszekedett Bennel. Benadryl szedett az allergiájára és rá alkoholt ivott. A Flamingó kaszinó megnyitásán neki esett egy táncosnőnek, akit Ben intett magához. Összekarmolta az arcát. Ezután öngyilkosságot kísérelt meg altatóval.

flamingo.JPG

A bizonytalan kapcsolat mindkettőjüket annyira igénybe vette, hogy 1947 tavaszán Virginia Las Vegasból Los Angelesbe költözött. Itt az öccsével, Chickel együtt egy lakást béreltek a Nord Linden Drive-on. Úgy tűnt viszont, hogy Benre rá mosolyog a szerencse. Májusban a „Flamingó” 250 000 dollár profitot hozott. De ez a milliós adóságokhoz képest csepp volt a tengerben. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy vége a hét szűk esztendőnek. És akkor Virginia visszament Las Vegasba. Ekkor úgy döntöttek, hogy mindkettőjüknek szünetre van szüksége. Méghozzá hosszúra. Virginia ekkor találkozott a pezsgőgyár örökössel Nicolas Feuilatte-vel. Úgy döntött, hogy a nyarat Franciaországban tölti. Siegel ez meg akarta tiltani. Nagy veszekedés lett belőle. Hill azt mondta Siegelnek: „Nem vagyok a tulajdonod!” Erről az öccse számolt be később a nyomozóknak. Ekkor szakítottak. Virginia nem bírta tovább a feszültséget.  Siegelt a saját családja térítette észhez. Siegel meghívta a két lányát Millicentet és Barbarát, hogy töltsék együtt a nyarat Vancouverben. A lányok vonattal mentek volna New Yorkból. Virginia ugyanezt az időt Párizsban tölti. Előtte felkeresi Epsteint Chicagóban. A nyaralásra magával viszi a nercbundáit is! Nem látja többé Siegelt, de megengedi neki, hogy a lakásában lakjon Los Angelesben a Linden drive-on. Ezekben a napokban Las Vegasban egy ritka vendég keresi fel Siegelt. Meyer Lansky, az öreg barátja. Ő egy gengszter konferenciára jött, amin a szerencsejáték pénzekről tárgyaltak.

Siegel ezekben a napokban valószínűleg fenyegető névtelen hívásokat is kapott a „Flamingóban”. Mégis gyanútlanul Los Angelesbe repül és feltűnik Chicknél a Linden drive-on. Először volt felesége hívja fel. Ezután New Yorkban Esther kiviszi a két lányát a 16 éves Millicentet és a 14 éves Barbarát az állomásra, ahol vonatra szállnak. Ben rövid ideig alszik egyet, mert nehéz nap vár rá. Mickey Cohennel találkozik, az egyik nagy konkurensével. Benéz kedvenc borbélya is hozzá. Hajvágás, masszázs, borotválás. Este Chickkel, az ő barátnőjével, és az testőrével, Allen Smileyval vacsorázni mennek Santa Monicába egy étterembe. Este tízkor jönnek vissza. Az ablakok nyitva, meleg az este. Siegel háttal az ablaknak egy díványon helyezkedik el és a Los Angeles Time egy korai kiadását olvassa. Rézsút vele Smiley ül. Chick és barátnője az emeletre vonult vissza. Kint az udvaron sötét van. Egy alak készül a lövésre. Máig ismeretlen a kiléte. Nem egészen öt méterről kilenc golyót lőtt ki. Az első golyó Siegel tarkóját éri. Átfúrja a koponyát. A szemén keresztül távozik, és a falba fúródik. Összesen öt lövedék hatol át a férfin, a felső testén és koponyáján. Rögtön halott volt. Smiley megúszta a támadást. Kabátját súrolja egy lövés. Chick hívja a rendőrséget, de előtte kiüríti a széfet, amelyben egy pisztoly volt és leánytestvére ékszerei.   

siegel2.JPG  A „Flamingó” kaszinóban azon az este nyolc széles vállú fickó tűnt fel. Tito Guizar show műsora után egy másik férfi oda ment a csoporthoz és halkan valamit közölt velük. A nyolc fickó felállt és az ajtók elé álltak. Azután megjelent Moe Sedway és Gus Greenbaum, Lansky és Siegel emberei, valamint Morris Rosen, Lansky bizalmasa. Bejelentették, hogy Siegel halott és az üzletet átveszik tőle. Már ez az esemény is jól mutatta, hogy a szindikátus keze benne lehetett Siegel megölésében. Lucky Luciano és más fönökök már 1946 decemberében nehezményezték, hogy Siegel csomó pénzt kivett a „Flamingó” kasszájából és a barátnője Hill segítségével Svájcban helyezte el. Ennek ellenére Frank Costello és Lansky még pénzt tett be a kaszinóba. Júniusban pedig úgy tűnt beindult az üzlet.

Sok teória megjelent Siegel halálával kapcsolatban. Az kétségtelen, hogy a szindikátus gyanakodott arra, hogy Siegel és Hill a pénzüket lopja. Ennek ellenére Hillt nem lőtték le. Kiegyezett vajon a maffia főnökökkel? Hogy saját bőrét mentse Virginia segített a gyilkosság végrehajtásában? Kétségtelen Ben a válásuk előtt verte Virginiát. Chick ezen meg volt döbbenve. Ő röviddel a gyilkosság előtt szerelt le a hadseregből. A bérgyilkosok ekkor pisztolyt és nem puskát használtak. Chick egy volt katonatársa lehetett a gyilkos? Vagy maga hajtotta végre a merényletet?  Nem tudni. Siegel volt felsége Esther végig hű maradt volt férjéhez. 1982-es halálakor egy kérése volt férje mellé temessék a „Hollywood Forever” temetőben.