Wonder Woman

ww.JPG

A szuperhős Wonder Woman 1941 óta harcol a női jogokért és a békéért. Egy új könyv most leleplezi a képregény figura bizarr keletkezéstörténetét.

 Egy szörnyűséges pillanat: „Gyengének érzem magam!” – vallja be Wonder Woman állandó kísérőjének Stevenek. „Kincsem, végül is csak egy nő vagy.” – feleli a katona. „Szükséged van egy férfira, aki megvéd téged.” Wonder Woman erre így felel: „Kész vagyok arra, hogy engedelmes kis feleséged legyek.” Végül a képregényhős a történetének 1944 őszi kiadásban felébred a rémálomból és újra annak szenteli magát, amihez ért, megmenti a világot a férfiaktól. A feminizmus hozta létre Wonder Womant, írja Jill Lepore a „Wonder Woman titkos története” című új könyvében. A Harvard Egyetem történésze az amerikai feminizmus 150 éves történetét bogozza ki, aminek szerinte egyik szereplője a képregényhősnő volt. A „Titkos történet” az angol nyelvű irodalom jeles példája, amelyben a szerző könnyed stílusban ír a témához kapcsolódó személyekről, eseményekről, anekdotákról, feltételezésekről, összefüggésekről, persze az előtérbe a szuperhős történetét állítva. Wonder Woman az archimédeszi pont, amiből kiindulva mutatja be az amerikai feminizmust az 1848-as a nő választó jogi harcoktól, a szüffrazset mozgalmon és a 1920-as évek feminizmusán keresztül az 1980-as évek Woman’s Liberation Movement megmozdulásokig. A könyv eredetileg 2014-ben jelent meg angolul. A szerző végig veszi a reneszánszát elő vörös melltartót, kék shortot és térdig érő bőrcsizmát viselő szuperhős történetét. Ezt a reneszánszt mi sem mutatja jobban, mint a Wonder Women Gal Gadot színésznő főszereplésével történt filmfeldolgozása. A Wonder Women a képregény világa és a popkultúra határán helyezkedik el. Van neki igazság lasszója, csak úgy, mint lövedékhárító karkötője. A karaktert az amerikai jogász és pszichológus William Moulton Marston találta ki. Wonder Woman az első női főszereplője volt a szuperhősök világának, önállóan megjelenő füzettel. A képregény már 1945-ben elérte az egymilliós olvasó számot. A legrégebbi szuperhősökhöz tartozik az 1938-ban megjelent Superman és az éjszakai igazságosztó Batman mellett. A DC Comics univerzumába tartozott, egy ideig, mint egyetlen nő, aki a férfiak titkárnőjeként dolgozott, hiszen villámgyorsan tudott írni. A róla szóló első kiadás 1941 decemberében volt kapható az újságárusoknál. Wonder Women kitalálója Marston érdekes egyéniség volt, aki a tudomány és a sarlatánság között mozgott. Feltalálta a hazugságvizsgáló tesztet, miközben ő is nagy hazudozó volt, különös vonzalommal a hajszínek iránt.

wonder-woman56.jpg

1941 nyarán hajszínek alapján csoportosította a tesztalanyait a miközben hazugságvizsgálóra kötötte őket. A kétséges értékű kutatásai szerint a szőkék mutatták a legkisebb ellenállást a heves udvarlókkal szemben. Az önbizalom nem hiányzott belőle, bár a legtöbb próbálkozása sikertelen volt. Hollywoodban a  Universal Stúdiónál már nem hazugságvizsgálóval mérte a nézők érzelmi reakcióit, hanem vérnyomásmérővel. Sokan úgy hívták férfi „szerelem mérővel”. Legtöbben sarlatánnak tartották. Marston szerint az élet és a szenvedély négy alapérzésen nyugszik: egyetértés, alávetettség, dominancia és ösztönzés. Ő maga viszont indulatos volt. Hirtelen haragja és őrjöngése hírhedett volt. Marston ugyanakkor a nő jogok harcosának számított, annak ellenére, hogy pin up illusztrációkhoz írt szoft pornó szövegeket férfi magazinok számára. Már 1937-ben azt kívánta, hogy 1000 éven át nők uralkodjanak, eközben pedig szerelmi háromszögben élt. A Wonder Woman történetekben pedig minden részben a hősnőt, vagy megkötözték, vasúti sínhez rögzítették, vagy kényszerzubbonyba zárták. Maston egy levelében azt írta a nő szeretik az alávetettséget és a lekötelezettséget. Furcsa hozzáállás a női jogok harcosától. Wonder Woman legnagyobb ellenfelei mindig férfiak: Dr. Poison, a tiszta méreg, Dr. Psyho és professzor Manly. A beszédes nevű antihős 3000-ben pártot hoz létre, hogy férfi legyen az Egyesült Államok elnöke, de végül Wonder Woman lesz az, első nőként Amerika történetében.