Világ demokráciái egyesületek!

aa.JPG„Oroszországot már rég le kellett volna győzni!” – indítja keddi számában megjelent könyvismertetését, a Die Welt című napilap. A cikk a New York-i Doubleday kiadó gondozásában megjelent, a neves történész Anne Applebaum által írt „Autocracy, Inc. The Dictators Who Want to Run the World“ (Önkényuralom Rt., A diktátorok, akik irányítani akarják a világot) című könyvet mutatja be. A 2022 februárjában Ukrajna ellen indult orosz agresszió után a nyugati világ minden eszközzel el akarta - politikailag és gazdaságilag - szigetelni Oroszországot. Ha ez működött volna már éhséglázadások lennének a világ legnagyobb államában, az oroszoknak már nem lennének lőszerei, haditechnikájuk már nem működne. Szégyenszemre ki kellett volna vonulniuk Ukrajnából. De nem ez történt! A háború még tart és nem úgy tűnik, hogy az oroszok kifulladtak volna. „Mindez, hogyan fordulhatott elő?” – teszi fel a kérdést Anne Appelbaum, amire meg is adja a választ. A kínaiak pénze, az irániak drónjai és a kubaiak titokban küldött katonái nélkül már Oroszország térdre rogyott volna. Első látásra furcsa szövetség ez. Gondoljunk, csak arra, hogy a hatvanas évek végén a Szovjetunió pár hónapi még hadban is állt Kínával. Oroszország és Irán még abszurdabb pár. Putyin, aki szereti magát az ortodox keresztények védelmezőjének feltüntetni magát, szoros szövetségesre lelt az iráni mullahoknál. És akkor még nem beszéltünk a kubaiakról, akik mai napig dogmatikus marxistának vallják magukat. Első ránézésre nincs sok közös bennük, ha csak az nem, hogy gyűlölik a nyugat liberális demokráciákat és az Egyesült Államokat (ezen belül is a multikulturális Laissez-faire-Amerikát). Appelbaum szerint, ez csak a blabla. Az igazi ok a Kínát, Iránt, Kubát (csak úgy, mint Venezuelát, Zimbabwét, Belorussziát, Malit, Angolát, Szíriát, Törökországot, Szudánt) uraló kleptokrácia . A mindenkori ideológiák, legyen az nacionalizmus, iszlámizmus, vagy kommunizmus a legkevésbé sem számít. Egyedül az motiválja a hatalmi elitet, hogy az irányítást a kezükben tartsák, és ezáltal  biztosítsák a gazdagodásukat. Ezért nem szabad működnie független igazságszolgáltatásnak, szabad sajtónak, és szabad választásoknak.

A véres 20. században világnézetek küzdöttek egymással. Nácizmus harcolt a kommunizmussal és mindkettő a polgári demokráciával. A 21. században az autokraták harcolnak azért, hogy minél több pénzük legyen, és aranyozott fürdőszobáikból lenézik a sokszor vízürítéses wc-vel sem rendelkező alattvalóikat. A kleptokráciák nem csak gazdaságilag és katonailag támogatják egymást, hanem egyéb eszközökkel is, amelyekkel fenn tudják tartani hatalmukat. Appelbaum példának Venezuelát hozza fel, amelyet Kína nem csak kamerákkal, mikrofonokkal és arcfelismerő szoftverekkel támogat, hanem például tüntetések szétverésére alkalmas vízágyúkkal és könnygázzal.

Még a 20. század vége felé a diktatúrák és a demokráciák között volt egyfajta közeledés. „Változások a kereskedelmi kapcsolatok által”, a „kölcsönös megértés” hangoztak a szépnek tűnő jelszavak. Appelbaum szerint ekkor a liberális demokráciák még hittek benne, hogy a gazdasági együttműködés demokratizálódást hoz el a diktatúrákban. Csak, hogy nem teljesen ez történt. Putyin, Kína és Irán inkább „befektetéseivel” korrumpálta a nyugatot. Gondoljunk csak arra, hogy az orosz oligarchák, hogyan vásárolták fel az Egyesült Királyságot. A másik befolyásolási eszköz az autokraták részéről, a dezinformáció. Ez legjobban a közösségi hálókon terjed. Appelbaumnak van egy javaslata az autokrata kleptokrácia szövetsége ellen. A demokráciák  és demokraták szövetsége. Egy példát hoz fel: 2022-ben Vilniusz mellett egy hotelben összeült a „World Liberty Congress“. Itt különböző országok, mint Uganda, Venezuela, Szudán, Irán képviselői találkoztak és jöttek rá milyen hasonló gondokkal küzdenek. Például diktatúrák az internetet felhasználva lejárató kampányokat folytatnak ellenségeikkel szemben. A felismerés az első lépés Appelbaum szerint. Azt mondja: nem veszíthettek más csak a depressziótokat, amely a kilátástalannak tűnő helyzet okoz. Cselekedetekre van szükség! Meg kell akadályozni, hogy orosz és kínai fedőcégek nyugaton tulajdont szerezzenek, úgy hogy arról senki sem tud. A szabad információáramlásnak nem szabad azt jelentenie, hogy hamis híreket lehessen terjeszteni! Csak az a baj, hogy ez nehezen lehet megvalósítani. Régóta egy hybrid háborúban állnak a liberális demokráciák, ha még ennek nincsenek is teljesen tudatában. Pedig az autokrata kleptokraták viszont nagyon jól tudják ezt!