A nagy leszámolás

Ukrán háború

istockphoto-524013034-612x612.jpg

 Az év eleje, valamint az ukrajnai háború elindulása óta hét orosz oligarcha vesztette életét különös módon. De mi állhat a nem mindennapi halálozási sorozat mögött? 

 A tetthely úgy nézett ki, mint egy mészárszék. 2022 április 8-án a rendőrök két nő holtestére bukkantak egy luxusvillában a spanyolországi Costa Bráván. A testük össze volt szurkálva, mély sebek látszódtak rajtuk, körülöttük a padló pedig véreben úszott. Az áldozatokat hamar azonosították. Az egyik az 53 éves Natalja Protosenja, a másik pedig az ő 18 éves lánya volt. A nyomozók először úgy gondolták a tettes kilétére hamar fényderült. A kertben felakasztva találták Szergej Protosenját, a férjet, a lába alatt vérrel borított kés és fejsze feküdt. Első ránézésre minden stimmelt. A férj először megölte feleségét és lányát, majd végezett magával. Csak az volt különös, hogy ruháján nem volt vérfolt, egy csepp sem! 3000 kilométerrel keletebbre és egy nappal korábban Moszkva elit negyedében hasonló esetre került sor. Vladiszlav Avajev egy másik orosz szintén végzett magával és feleségével, valamint lányával. Ami a két esetet összekötötte: mindkettőjük 400 millió dolláros vagyonnal rendelkezett, magas rangú pozíciójuk volt és szoros kapcsolatban álltak a Kremllel. De nem ők voltak az egyetlenek az orosz oligarchák közül, akik különös módon vesztették életüket az év eleje, valamint az ukrajnai háború kitörése óta.

„Őrület! Emberek, akik kapcsolatban állnak a Gazprommal, hullnak, mint a legyek!”

 Ez Európa történetének egyik legkülönösebb halálozási sorozata és a közvélemény keveset tud róla. Az év eleje óta hét magas rangú orosz oligarcha vesztette életét nem természetes módon. Volt, akit lelőttek, volt, aki láthatóan felakasztotta magát. Mindezek Angliában, Spanyolországban és Oroszországban történtek. Legutoljára, 2022 július 4-én, Szentpéterváron találták meg Juri Voronov holttestét az úszómedencéjében. A helyszínelés és a boncolás után a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy a 61 éves férfit hátulról egy golyóval végezte ki „egy becstelen üzletfele”. A vizsgálatot folytató hivatalnokok, csak arról nem beszélnek, hogy a bűnügy helyszínén több töltényhüvelyt is találták. Voronovnak egy szállítási vállalkozása volt, amely a Gazpromnak dolgozott. Véletlen? A furcsa az, hogy minden eset mögött egy Kreml által ellenőrzött cég áll.  „Őrület! Emberek, akik kapcsolatban állnak a Gazprommal, hullnak, mint a legyek!” – mondja Bill Browder. A brit üzletember a legnagyobb oroszországi külföldi befektetők közé tartozott. A különös halálozási sorozat okairól saját elmélet van: az ukrán háború kitörése óta a nyugati szankciók következtében az elosztható zsákmány csökkent. „A torta kisebb lett, és sok ember harcol a maradékért. A korlátozott lehetőségek belső harchoz vezettek!” Megfigyelők szerint a háttérben a szálakat a hatalmi központból, a Kremlből mozgatják. Pontosabban az az ember, aki február 24-én a háborút elindította: Vlagyimir Putyin. Anders Aslund, aki éveken át Oroszországban politikai tanácsadóként működött és könyvet is írt a Putyin rendszerről, azt állítja, biztos belső forrásból tudja, hogy a gyilkosságokra Putyin személyesen adta ki a parancsot. Az orosz titkosszolgálat az FSB állította össze a listát, azokról, akik az energia szektor vezetői és információkat adtak ki az orosz kormány titkos pénzügyi akcióiról. Magyarul az orosz vezetés szerint árulók voltak. A listát az FSB átadta az orosz elnöknek, aki meg sem nézte és aláírta. Az orosz vezetés leginkább a Gazprom és annak pénzintézetén a Gasprombankon keresztül finanszírozza titkos akcióit. Ezekről az érintett vállalatok felsővezetői mind tudtak. „A gázszektor az orosz gazdaság legkorruptabb része.” –állítja Aslund. Bill Browder is kételkedik abban, hogy öngyilkosságokról lenne szó. „Elég bizonyíték van arról, hogy az esetek mögött a konkurenciát, vagy a Kremlt sejtsük. Így valószínűleg nem öngyilkosságokról, hanem gyilkosságokról kell beszélnünk!” Az oroszbankár German Gorbuntszov, aki a Kreml gyilkosai elől Londonba menekült és már hatszor lőttek rá, állítja: „Hasonló, mégis más-más elkövetési módokkal állunk szemben. Itt egy fejsze, ott egy pisztoly. Ezek nem a véletlen művei. Semmiképpen sem öngyilkosságok!” A kérdés csak az, hogy a gyilkosságok folytatódnak-e és ki lesz az oligarchák közül a következő áldozat?

 

Az áldozatok:

2022 január 30 (†): Leonyid Shulman. A Gazprom top menedzsere. A leningrádi régióban holtan találják vidéki házának mosdójában.

2022 február 25 (†): Alexander Tylakov. A Gazprom helyettes igazgatója. Egy nappal a háború kitörése után holtan találták egy Szentpétervár melletti kunyhóban.

2022 február 28 (†): Mihalij Vatford. Olaj és gáz mágnás. Felakasztva találták az angliai Surreyben levő házának garázsában.

2022 március 24 (†): Vaszilij Melnikov. Nizsnij Novgorodban levő luxus lakásában holtan találták feleségével és két fiával.

2022 április 17 (†): Vladiszlav Avajev. A Gazprom volt alelnöke. Lelőtt feleségével és lányával találják meg holtan moszkvai luxus lakásában.

2022 április 18 (†): Szergej Protosenja. A Novotek energia konszern top menedzsere. Felségével és lányával holtan találják spanyol villájában.

2022 július 4 (†): Juri Voronov. Szentpéterváron holtan találták villájának medencéjében.