München 1972

Első rész

 munchen_1.JPG

Azon a napon, amikor Ankie Spitzer a megölt férjének a szobáját látta bosszút esküdött. Rövidesen a müncheni olimpiai stadionban tartott gyászünnepség után felkereste az izraeli csapat olimpiai faluban a Connollystrasse 31 szám alatti szállását. El akarta hozni férjének személyes dolgait. A lépcsőn már látta a megszáradt vér nyomát. A biztonsági szolgálat emberei figyelmeztették ne menjen a felső emeletre. De ő nem hagyta magát lebeszélni. A szobában a falon emberi test maradványait látta, a földön pedig fekáliát. És mindenütt vérfoltokat. Ebben a pillanatban fogadott bosszút! Nem úszhatják meg büntetlenül azok, akik ezt tették. De ez a nap nem jött el. Ankie Spitzer tudja, hogy a tettesek közül még vannak, akik mai is büntetlenül élnek.

1972 nyarán megszületett Andrei és Ankie Spitzer kislánya Anouk. Az olimpia öröméről a gyermek születése ellenére sem akart lemondani a házaspár. Nem egészen két hónap múlva Münchenbe utaztak az olimpiára. Andrei, aki ekkor 27 éves volt, az izraeli vívókat edzette. Ankie későbbi férjével egy vívó kurzuson ismerkedett meg. Szerelem volt az első látásra. A lány egy protestáns holland családba született, aki szerelme miatt tért át a zsidó hitre. A házasságuk után Izrael északi részébe költöztek. Az olimpia miatt tértek vissza Európába. A játékok idejére a gyermeküket a holland nagyszülőknél hagyták. Ankie autóstoppal ment férje után az augusztus 26-i megnyitó ünnepségre. Németország nyugati fele 36 évvel a berlini olimpia után békés arcát akarta megmutatni. Olyannyira, hogy a legtöbb rendőrnél még fegyver sem volt. Az olimpiai faluban a nők és a férfiak külön helyen lettek elhelyezve. 23 óra után fel sem kereshették egymást. A fiatal házaspár ezért egy panzióban bérelt maguknak szobát. Annak ellenére, hogy Ankienek nem volt engedélye belépni az olimpiai faluba, simán ki be járkált, mert olyan gyenge volt az ellenőrzés. A hatóságok a terrorfenyegetést nem vették komolyan. Pedig pár hónap telt el a RAF (a Vörös Hadsereg Frakció) véres májusi „offenzívája” óta. A hatóságok legfeljebb politikusok elleni merényletre számítottak, sportolók ellenire nem. Pontosan ezt használta ki egy új szervezet, amely Fekete Szeptembernek nevezte magát.

munchen_2.JPG

Ez a terrorista csoport röviddel a merénylet előtt alakult a PFSZ (Palesztin Felszabadítási Szervezet) részeként. Az elnevezésük 1970 szeptemberére utalt, amikor Husszein jordán király véres elnyomást vezetett be a palesztin menekültekkel szemben. Az első merényletei izraeli célpontok ellen irányultak. Fuad Shamali a szervezet vezetője érdekes kijelentést tett 1972 nyarának elején egy egyiptomi újságnak adott interjúban. Azt mondta, hogy az olimpiai játékok idején az ellenség gyenge pontját fogják támadni. Konkrétan meg is nevezte, hogy művészek és sportolók lesznek a célpontok. Fuad Shamali ebben az időben nagyrészt Svájcban élt, ahol leukémiáját kezelték, felesége pedig tolmácsként dolgozott. A palesztin vezető pár nappal az olimpiai játékok megnyitója előtt halt meg. A játékok szeptember 4-ig békésen és jó hangulatban zajlódtak. Az izraeli vívók nem értek el nagy sikereket. Ankie Spitzer és férje ennek ellenére jól érezték magukat. De aztán jött a rossz hír kislányuk megbetegedett. Elutaztak Hollandiába, de kiderült nem komoly a dolog. Andrei elhatározta visszatér Münchenbe. Felesége vitte ki az állomásra, de lekéste a vonatot. Ankienek volt az ötlete, hogy elviszi a következő állomásig, ahol utolérték a vonatot. Ekkor látta utoljára élve a férjét. Andrei éjféltájban érkezett meg az olimpiai faluba, az izraeli csapat szállására. Kihalt volt az épület ugyanis a csapat tagjai egy zenés darabot néztek meg a belvárosban. Andrei mielőtt lefeküdt felhívta feleségét, hogy rendben megérkezett. De ez az éjszaka rövid lett számára.

Mialatt az izraeli sportolók a belvárosban szórakoztak a főpályaudvarnál kilenc palesztin gyülekezett. Egy egykori kelet jeruzsálemi tanár Abu Daoud irányította őket. A férfi a PFSZ vezetőjének Jasszer Arafat titkosszolgálatának a tagja volt. Melegítőruhákat, Kalasnyikov géppisztolyokat, kézigránátokat és pénzt osztott ki a csoport tagjainak. Daudot egy német szélsőséges segítette Willie Pohl; fegyverrel és hamis papírokkal látta el. Emellett ő szállította keresztül, kasul Németországon. Hajnali négy órakor a kilenc fegyveres terrorista készen állt, hogy végrehajtsák vérfürdőbe torkolló akciójukat.

Folytatjuk!